fbpx

Fokuserar du på det negativa? Så boostar du ditt positiva tänkande

Har du fått beröm för något men ändå så har du hakat upp dig på en negativ kommentarer (som du också fick)? Eller har du lagt alltför mycket fokus och energi på ett misstag du gjort istället för det du lyckades med? Negativa tankar får oss INTE att prestera bättre. Så i videon får du veta hur du fokuserar mer på det positiva. 

Psykologen Rick Hanson, skriver att våra hjärnor är som kardborreband för negativa upplevelser och som teflon för positiva upplevelser.

Vi registrerar t.ex. arga ansikten snabbare än glada, eftersom det är potentiellt hot. Det innebär att om du står inför en grupp människor där majoriteten är glada men en person sitter och ser arg ut, då är det den personen du kommer att fokusera på

Problemet är att negativa tankar:

 • Skapar stress och oro – vilket i sin tur kan sänka ditt immunförsvar.
 • Oro och rädsla minskar din benägenhet att våga genomföra saker och ting. 
 • Hindrar dig från att kommunicera ut det bästa av dig själv
 • Dessutom kan det få oss att må skit.

Positiva tankar däremot främjar kreativitet och får dig att prestera bättre. 

Vad fyller du ditt huvud med?

Vi bombarderas av information hela tiden och vi kan inte uppmärksamma allt – så din hjärna måste filtrera. 

Så det du fyller ditt huvud med – det är det du tänker på, det är också det du uppmärksammar i din omgivning.  

För 8 år sen skulle jag och min man köpa barnvagn, eftersom jag var gravid med vårt första barn. Jag läste på om olika modeller, märken, färger etc. För- och nackdelar med de olika barnvagnarna osv. Mitt huvud var full med information om barnvagnar. 

När jag sen var ute och gick – vad tror du jag såg överallt? Barnvagnar! Innan jag var gravid hade jag inte lagt märke till det överhuvudtaget, men nu la jag märke till alla som var ute och gick med sina barnvagnar; vilka modeller, färger och märken de hade.

Välj medvetet vad du tittar och lyssnar på 

Så gör därför aktiva val kring vad du lyssnar, läser och tittar på. 

Om du väljer att prata med människor som klagar och gnäller och som pratar negativt om andra, som skvallrar, då är det också det du kommer att tänka på. 

Om du väljer att bara att läsa negativa nyheter, bloggar/artiklar om hur hemsk världen är och hur hemska människor är. Då är det du kommer att tänka och dina tankar påverkar sen vad du uppmärksammar i din omgivning.

En studie visar att människor som tittade bara 3 min på negativa nyheter på morgonen, det var 27% mer sannolikt att de rapporterade deras dag som olycklig 6-8 h senare.

Vad vill du fylla din hjärna med?

Om du väljer att läsa böcker som ger dig positiv inspiration, umgås med människor som är peppande, optimistiska och ser det som är gott hos dig och hos andra då är det också det du kommer att tänka på.

Om du väljer att prata om drömmar, mål, insikter och lärdomar (istället för skvaller) då är det också det du kommer att att tänka på.

Även positiva upplevelser/aktiviteter boostar ditt positiva tänkande. T.ex:

 • Ta ett varmt bad
 • Resa till spännande platser
 • Laga och äta god mat – i gott sällskap
 • Ta en promenad vid vattnet
 • Dansa
 • Lyssna på upplyftande musik
 • Läsa en bra/spännande bok

Ta hand om din fantastiska och underbara hjärna – släpp in vad som helst! 

Vad gör du för att boosta ditt positiva tänkande?