fbpx

Att leka – en underskattad aktivitet som är avgörande för hur du mår och utvecklas

Vad gör du när du är ledig eller har semester? Vilar? Betar du av att-göra-listan? Eller är du en person som jobbar mycket och har svårt att släppa jobbet helt? Dr. Stuart Brown har forskat kring just lek och förklarar hur viktigt det är även för vuxna att leka.

I videon får du lära dig om vad (vuxen) lek är…

Fördelar med lek

Lek gör bl.a. dig mer kreativ, det ökar din problemlösningsförmåga och ditt välmående. Det minskar din stress, förbättrar ditt lärande, du får det roligare och blir mer produktiv när du jobbar.

Lek handlar om allt från att skämta och skoja med vänner, familj och kollegor, spela spel, spela musik, dansa, måla, sjunga, upptäcka nya platser, skriva dikter, lägga pussel eller andra hobbys som t.ex. tennis, fotboll eller sy  – men där syftet är att ha kul!

Dr. Brown skriver att motsatsen till lek är inte jobb utan depression. 

Vad är (vuxen) lek?

Lek är något du gör, för att det är kul. Det är frivilligt, det är ingen annan som kräver att du gör det. Det är roligt och får dig att må bra.

Lek är också fri från prestationsångest. Så om du t.ex. spelar tennis, golf eller brännboll och märker att du känner press och blir irriterad när du missar eller förlorar, då är det inte lek.

När du leker så förlorar du ofta uppfattningen om tiden. Du är närvarande i stunden och känner ett flow. Du struntar också i hur du uppfattas.

Problemet är oftast att lek är det vi prioriterar sist. Efter alla att-göra-listor.

“We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing”

George Bernard Shaw

Ha en lekfull attityd

Lek behöver inte vara en specifik aktivitet, utan det är också en attityd. 

Att ha en lekfull attityd hjälper dig att slappna av i stressfyllda situationer. Det kan innebära att du är nyfiken, experimenterar och utforskar olika alternativ med ett öppet sinne. Du testar och provar utan att tänka på vad som är rätt eller fel.

Funder över och skriv ner…

  • När du är ledig – spenderar du den tiden på det du vill?
  • Vad får dig att skratta?
  • Hur kan du ha en mer lekfull attityd när du jobbar?
  • Vilken aktivitet får dig att förlora uppfattning om tiden?