fbpx

Kommunicera bättre i dina relationer (t.ex. partner/kollega/elev) med 5 steg

Att ha bra relationer med dina närmsta påverkar din hälsa och ditt välmående. Nära bra relationer ger oss ett bättre immunförsvar och gör att vi känner mindre stress. Dessutom lyssnar vi på människor vi har bra relationer till. 

Därför får du i videon tips på hur du kan kommunicera bättre i dina relationer. Som t.ex. kollegor, vänner, barn, elever och familjemedlemmar.

Relationer är inte alltid så lätt. Därför att vi människor är komplexa. Många gånger vill vi ha quick-fix. Som “Ge mig den här snygga repliken”, “Säg hur jag ska ge svar på tal”. 

Men att skapa bra relationer kräver tid och ansträngning. Det är också en livsuppgift, det tar aldrig slut.

Lär känna varandra på djupet

När du lär känna människor ingående och vet deras intressen, glädjeämnen, deras sorger och bekymmer. Det är så vi bondar med varandra och stärker relationen. 

Dr. John Gottman skriver att i lyckliga äktenskap så har man bra koll på varandra, man känner varandra riktigt väl.

Så passa på att ta semestern, ledigheten, helgen, bilturen eller middagen och ta reda på saker om din partner/barn/vänner/kollegor eller släktingar. Exempel på frågor:

 • Vilket är ett av dina lyckligaste barndomsminnen?
 • Vad är din drömresa?
 • Vilken är din absoluta favoritfilm genom tiderna?
 • Din älsklingsefterätt?
 • Vad har du för projekt som engagerar dig just nu?
 • Vilken typ av presenter skulle du uppskatta allra mest?
 • Hur skulle ditt absoluta drömjobb se ut?
 • Hur skulle din drömsemester se ut?
 • Vad är det som oroar dig för närvarande?
 • Vilka tre händelser har betytt mest i ditt liv?

Enligt Gottman kan man inte ge människor en mer dyrbarare gåva än lyckan att verkligen känna sig förstådd. 

Vad säger din ickeverbala kommunikation?

Du behöver egentligen inga ord för att kommunicera ”Jag älskar dig”, ”Du är viktig”, “Du är oviktig”, “Jag gillar dig”, “Jag ogillar dig”.

Vi kommunicerar ut åsikter och känslor hela tiden.

Så bli mer medveten om din ickeverbala kommunikation; ansiktsuttrycket, tonfall och kroppsspråk.

Fokusera på rätt saker

När vi umgås intensivt med någon så kan det vara lätt att irritera sig på den personen. Det kan skapa en negativ spiral. Eftersom irritationen uttrycks i ord eller ansiktsuttryck, vilket gör att den andra personen blir ledsen eller tar avstånd.

Visst, ibland blir vi irriterade. Och vi behöver kunna kommunicera känslor på ett konstruktivt sätt. 

Men Gottman menar att vi behöver fokusera på rätt saker. 

Istället för att kommentera negativa saker eller slenterian-klaga över din partner/vän/kollega. Påminn dig istället om vad du uppskattar hos den här personen. Det gör du genom att fundera över:

 • Vilka tre saker är det du beundrar mest hos din partner/barn/vän/förälder?
 • Prata om ett av era finaste minnen tillsammans.
 • Prata om en åsikt eller värdering som ni båda delar. 
 • Berätta för andra om hur ni träffades? Vad var er första intryck av varandra? Vad var det som gjorde att just ni fastnade för varandra? Vän eller partner?
 • Vad minns du av den första tiden tillsammans? Vad gjorde ni tillsammans? 

Hur reagerar du när någon berättar bra nyheter?

Socialpsykologer (Shelly Gable, Harry Reis och deras kollegor T., Asher, E. R, Impett, E. A, 2004), har kommit fram till vad att vad skiljer bra och dåliga relationer är inte hur deras partner responderar till andras besvikelser och motgångar. Utan det är hur de reagerar på positiva nyheter. 

Påminn dig själv om senast det hände något positivt hände i ditt liv. Du kanske t.ex. fick en löneförhöjning, berättade om ett mål du satt, du fick en utmärkelse/belöning, hade bokat in en rolig resa eller nådde ett mål.

Hur reagerade din partner när du berättade om de nyheterna?

 • Håna eller kritisera? Om du t.ex. berättade med glädje att du skulle åka på en rolig resa. Började de omedelbart prata om nackdelarna som att “Är det inte lite långt dit?”, “Jag skulle aldrig vilja åka dit”, “Är det inte lite dyrt?”.
 • Ignorerade? Om du berättar om en rolig resa du ska åka på så kanske de väljer att kommentera med ett “kul” men sen byta samtalsämne och prata om annat.
 • Exalterad och entusiastisk? De blev glada för din skull, ställde följdfrågor och lyssnade intresserat.

Om din partner/vän/kollega delade din glädje och visade på förståelse. Om de reagerade med entusiasm, intresse och ställde de fler följdfrågor. Då är det enligt socialpsykologerna ett tecken på en bra relation.

Ta hand om dig själv

Hur kommunicerar du när du är pigg, utvilad, frisk och full av energi? Mycket bättre än när du är trött, sjuk och seg va?

Visst, det är viktigt att ta hand om varandra. Men lika viktigt är det att ta hand om dig själv och din hälsa eftersom det påverkar både dig själv och andra människor positivt. 

“I will take care of me for you, if you will take care of you for me” 

Jim Rohn

Vilket av de fem tipsen kommer du fokusera på?