fbpx

Hantera kritik och rädslan för att bli negativt bedömd

En vanlig rädsla vi har när vi ska förmedla våra kunskaper och idéer är rädslan för att bli negativt bedömda. Du kanske inte ens har fått kritik för något – utan du är bara rädd för att få det. Men det kan också hindra dig från att säga något överhuvudtaget.

Men om du vill kunna nå ut med dina idéer så behöver du kunna hantera den rädslan. I videon får du lära dig ett grundläggande tankesätt för hur du hanterar det.

“Om du vill undvika kritik: Säg inget, gör inget, var ingen

Det är enklare att ge kritik

Det är enklare att kritisera det någon annan har skapat än att själv skapa något. Men det är också fegt.

För att skapa något (ett förslag, en föreläsning, en idé, en lektion…) krävs kunskaper, kreativitet och mod.

​​”Det är inte kritikern som räknas, inte mannen som kan visa på vilket sätt den starke mannen misslyckas eller vad den som utför en gärning hade kunnat göra bättre. Äran tillhör den man som faktiskt befinner sig inne på arenan; den vars ansikte vanpryds av damm och svett och blod; han som strider tappert, som misslyckas, som gång på gång kommer till korta eftersom varje ansträngning är förbunden med misslyckanden och brister, men som verkligen bemödar sig om att utföra uppdraget; han som känner stor iver och hängivenhet; han som tröttar ut sig i ett vällovligt syfte; han som till slut, i bästa fall, får smaka den segersötma som det innebär att ha åstadkommit något stort och som i sämsta fall, om han misslyckas, åtminstone gör det samtidigt som den personen visar prov på stort mod…”

Theodore Roosevelt, (år 1910) från talet “Mannen på arenan”

I slutändan är det människor som skapar något och som bidrar med sina idéer som hjälper oss framåt.  Det är de som utsätter sig själva och som är på arenan som bidrar till utveckling. 

Så fortsätt att dela med dig av dina kunskaper, idéer och förslag

Varför vi inte ska kritisera andra inte

Människor gör oftast ett utmärkt jobb med att kritisera sig själva. Och det kommer alltid finnas de som kritiserar. Välj istället att vara den som peppar och uppmuntrar andra.

Vad tar du med dig för insikter?