fbpx

Negativa tankar om din förmåga? 3 steg för hur du ändrar det

Planerar du att förmedla dina kunskaper och idéer inför andra MEN innan det så dyker det upp negativa tankar som “Vem kommer att lyssna på mig?”, “Jag är inte lika kunnig/kompetent som…”, “Jag är ingen talare”. Bara vad du tänker om dig själv påverkar hur du kommunicerar och hur du presterar. Så därför ska du få tre steg för hur du hanterar det.

Dina tankar/förväntningar påverkar hur du presterar och kommunicerar

Vad du tänker om dig själv (och vad andra tänker om dig) påverkar vilka förväntningar du har på dig själv. Och det påverkar i sin tur hur du kommunicerar och presterar.

Det här är ett psykologiskt fenomen som kallas för ”Pygmalion-effekten”:

  • Studier visar att när du säger åt studenter att de är toppstudenter (även fast de inte är det) så presterar dom ändå bättre på tester.
  • I en studie sa man åt en grupp asiatiska kvinnor, innan ett mattetest, att just dom är mattegenier. Då presterade de bättre på mattetestet än den grupp som inte fick den informationen.

Självuppfyllande profetia

Det blir som en självuppfyllande profetia. Det betyder att vi lever upp till de förväntningar vi har på oss själva (och som andra har på oss), oavsett om de från början stämde eller inte.

Så var medveten om vad du tänker om dig själv. Och framförallt vad du sätter för negativ stämpel på sig själv och din förmåga.

Hur du förändrar dina negativa tankar

1. Utveckla ett dynamiskt tankesätt/mindset

I den fantastiska boken “Mindset” beskriver Dr. Carol Dweck om hur ett dynamiskt mindset får oss att prestera bättre, kommunicera bättre och må bättre.

Ett dynamiskt mindset innebär att du tror på att oavsett gener, medfödd talang eller personlighetsdrag – så kan du utveckla och förändra dina egenskaper och förmågor. Dina förmågor är ingenting statiskt.

Dr. Carol Dweck uppmanar till att avsluta varje negativ/statisk tanke om dig själv och din förmåga med ordet ”ännu”. T.ex. ”Jag är ingen talare… ännu”, ”Jag är inget matte-snille.. ännu”, “Jag är inte disciplinerad… ännu”

När du gör det så säger du indirekt till dig själv att “Jag kommer att bli det… snart” och med träning så kan du utveckla de förmågor du vill ha.

2. Fokusera på dina styrkor

Ibland är det lätt att vi fokuserar på våra negativa egenskaper. Men en gallup-undersökning visar att när vi fokuserar på våra styrkor så blir vi gladare och lyckligare.

Ok, det innebär inte att du ignorerar dina svagheter. Utan vi behöver uppmärksamma dom för att utveckla oss själva. Men ditt främsta fokus bör ligga på dina styrkor.
Ladda ner listan med 100 positiva egenskaper – för att bli medveten om dina unika styrkor.

3. Spendera tid med människor som tror på dig och din potential

Självklart behöver vi kunna ta feedback från andra för att utvecklas. Och om du har ett dynamiskt mindset och vet att du att du kan utvecklas.

Men välj att spendera tid med människor som tror på din potential att utvecklas. Och inte med människor som säger till dig att “Det där kommer inte att gå”, “Du kan inte åstadkomma det här”, “Du har inte sinne för det där”.

Kom ihåg, vi är sociala varelser – så vi påverkas starkt av vad andra tänker om oss.

I en liknande studie (som ovan) sa man istället åt lärarna att studenterna var toppstudenter (även fast dom inte var det). Men studenterna presterade ändå bättre på testerna. Därför att dom påverkade av lärarnas omedvetna, icke-verbala sätt att kommunicera med dom (som om att de var toppstudenter).

Du har mer potential än vad du tror att du har

Ok, jag kanske inte känner dig – men det finns en sak jag är 100% säker på. Det är att du har mer potential än vad du tror att du har.

Oavsett vad du än tror att du kan åstadkomma – så kan du åstadkomma så mycket mer. Det som hindrar dig – är dina tankar om dig själv.

Har du några negativa tankar om dig själv?

Vad skulle du kunna tänka/göra annorlunda för att förändra dom?