fbpx

Vad som fångar andras uppmärksamhet – lär dig psykologin bakom

Vad fångar andra människors uppmärksamhet? I videon får du lära dig mer om hur din hjärna fungerar. Det gör att du bättre kommer att förstå vad som fångar uppmärksamheten och får oss börja lyssna på något.

Du registrerar inte allt omkring dig (medvetet)

Om du sluter ögonen och lyssnar på alla ljud du har runt omkring dig. 

Då hör du kanske ljudet från trafik, människor som pratar, maskiner som surrar, fåglar som kvittrar, vinden som blåser, regnet som smattrar, klockor som tickar… osv.

Men din hjärna registrerar inte allt det här medvetet hela tiden. Utan den filtrerar all information och tar bara in det som är viktigt för dig.

Så vad är viktigt?

Ditt namn är viktigt

T.ex är vårt namn viktigt för oss, vårt rätta namn (T.ex. om du heter Caroline så vill du inte bli kallad för Carolina). Så när vi hör vårt namn så aktiveras belöningssystemet i hjärnan. 

Så var extra noggrann med att komma ihåg människors namn.

Ok, jag pratar inte om att du överanvända andras namn. T.ex. som en manipulativ telefonförsäljare. Utan bara när det känns äkta och relevant.

Jag tycker själv att det kan vara klurigt att minnas namn, därför kan det vara bra med lite olika strategier.

Hur du kommer ihåg namn:

  • Upprepa namnet högt: T.ex. “Trevligt att träffa dig Cecilia
  • Bokstavera det inne i huvudet (Enligt Dr. Gary Small): Om de har en namnlapp är det fantastiskt. Men du kan se namnet skrivet, inför din inre blick.
  • Associera: Om du känner någon med ett liknande namn, t.ex. en kändis, så kan du kanske koppla ihop det med den personen.

Känner du dig hotad eller orolig?

Det finns flera situationer som vi kan uppleva som hotande. De kan vara verkligen hot, men även upplevda hot. Som t.ex. när alla ögon riktas emot dig…

När vi känner att vår person eller relation är hotad på något sätt. Så tar det all vår uppmärksamhet. 

Om du har oroat dig över något den senaste tiden, så kanske du har haft svårt att tänka på annat.

Så om du vill få andra att lyssna så behöver du, så gott som det går, få människor att känna sig trygga. Så att de kan fokusera på det du har att säga.

Det som är viktigt för dig personligen, t.ex. intressen

Hemma hos mig har vi en flertal orkideeér. Min man är fenomenal på att ta hand om dom. 

Ibland kan han plötsligt utbryta “Har du sett att det kommer nya knoppar/skott på den här orkiden?” eller “Nä, nu börjar den där vissna!

Och, nej. Jag har inte registrerat det medvetet (förrän han säger det) att en orkidé antingen knoppar eller vissnar. 

Därför att vår hjärna registrerar det som är av intresse för oss. Blommor och växter är inte ett av mina absoluta största intressen, ännu. 

Hur kan du få andra att lyssna?

Hur skulle du kunna använda dig av informationen i videon för att bli bättre på att fånga människors uppmärksamhet och intresse? Kommentera gärna nedan.

2 reaktioner på ”Vad som fångar andras uppmärksamhet – lär dig psykologin bakom”

  1. Hej Gabrielle.
    Tittade på din film om inlärda hjälplöshet.
    Och de är första gången som nån satt huvudet på spiken.
    Jag har drivit entreprenadföretag sen 2010 och ändrat inriktning från grävning till idag svetsverkstad.
    Och jag har tyckt att det kommer inte att funka har funnits jämt. Till och med art det är typiskt mig att inte få nåt att fungera.
    De senaste åren har jag utvecklat 2 produkter som även jag tror någorlunda på.
    Men typiskt mig så får jag de inte att fungera.
    Men nu passande nog så jag din film om just det och då när det varit en del motgångar.
    Ex har jag suttit och mailat ev kunder. Och dagen efter har inte fått svar så känner jag åter att de är typiskt mig att inte lyckas..
    Men om jag vänder på det och tänker att de kanske inte sett mailen, har ingen möjlighet att svara eller inte är i behov av en sån produkt just nu.
    Men om jag fortsätter kontakta ev kunder så till slut borde någon svara.
    Och eftersom jag fått väldigt bra kritik om produkten så måste jag vara på rätt väg

    1. Fantastiska Johan! Tack för dina insikter! Det är verkligen så lätt (och vanligt) att hamna i den fällan att döma ut sig själv och tro att det har med en själv som person att göra. Men oftast handlar det ju om tajming, precis som du skriver. Eller som jag också märkt när jag själv kontaktat någon är t.ex. hur jag formulerat mailet. Andra gången kanske jag testar att formulera det lite annorlunda och kan då få en annan respons. Men det har ju fortfarande inte med mig som person att göra, utan bara några ändringar i ordvalet:)

Kommentarer är stängda.