fbpx

Vad du kan göra med händerna när du pratar inför andra

En vanlig fråga jag får är “Vad gör jag med mina händer när jag pratar inför grupp”. Det är inte en fråga vi ställer oss när vi sitter hemma i soffan, käkar popcorn och tittar på Homeland, därför att då känner vi oss bekväma och avslappnade.

Däremot blir vi väldigt medvetna när vi pratar inför en grupp. Vi känner oss granskade av publiken och vill göra ett bra intryck. Det gör att vi blir medvetna om vad vi gör, vi blir stelare och obekvämare och börjar tänka på hur vi står, hur vi går och vad vi gör med händerna.

Det finns några tips du kan ta till vad gäller gester och händer. I videon kommer du få några idéer på vad du kan göra med händerna när du känner dig obeväm, som t.ex. under en presentation och när du talar inför andra.

Vi är programmerade till att röra på händerna när vi pratar

Har du någonsin provat att förklara något för en annan person och INTE gestikulerat med händerna. Om du provar det så kommer du märka att det är ganska svårt. Vi är ju programmerade att röra på händerna när vi pratar, men vi tänker oftast inte på att vi rör på dom.

Så målet är att sluta fokusera på händerna och istället fokusera på ämnet och på publiken. För vi vill ju röra på händerna på ett avslappnat och naturligt sätt.