fbpx

Tala med självförtroende – 4 steg

Nervositet kan kännas av redan långt innan du ska hålla en presentation. Bara tanken på presentationen kan kicka igång adrenalinet och göra att vi får fjärilarna i magen. Ibland finns det rationella skäl till rädslan, och ibland inte. Ta därför del av några tips för hur du kan känna dig mer säker när du talar inför andra.

1. Acceptera reaktionerna

Många kan känna en rädsla över själva rädslan eftersom det är obehagligt att känna hjärtklappning, svettningar, att knäna skakar osv. Men ibland behöver vi acceptera att reaktionerna finns där och att det sällan syns utåt. De flesta människor känner sig obekväma när de ska tala inför andra oavsett personlighet och vana. Även kända artister och politiker erkänner att de är nervösa inför framträdanden. Även fast reaktionerna finns där så är det okej ändå eftersom det oftast är ingen annan som märker det förutom du.

2. Fokusera på budskapet

Att bara fokusera på hur nervös du är förvärrar situationen. Se istället till att fokusera på det du har att säga. För det handlar ju egentligen inte om dig utan om din publikoch hur dina idéer kan hjälpa dem. Det är lätt att bli självfokuserad och tänka ”oj, nu darrar mina knän, nu skakar jag på rösten”. Men undvik att bli självmedveten och berätta inte för din publik hur nervös du är för då kommer de att fokusera på att hitta nervösa tecken istället för på ditt budskap.

3. Djupandning

När nervositeten smyger dig på så är det lätt att vi börjar andas ytligt. Det är en naturlig reaktion eftersom kroppen är inställt på kamp- eller flykt. Därför är djupandning en väldigt effektiv metod. När du börjar djupandas så intalar du din kropp att det inte finns någon fara och att du kan känna dig lugn. Det gör också att du börjar fokusera på något du faktiskt kan kontrollera. Prova att andas in på 4 sek, håll andan i 4 sek och andas ut på 8 sek.

4. Förvänta dig att publiken vill dig väl

Om du förväntar dig att din publik vill sätta dig på pottan så kommer du förmodligen att känna dig mer nervös. Men oftast vill en publik att det ska gå bra för den som talar, de har trots allt avsatt tid för att lyssna på dig. Tolka inte tystad eller ett stenansikte som något negativt, det kan lika gärna betyda intresse och djupa tankar. Vad du tänker om din publik syns även på ditt kroppsspråk. Om du tror att de vill dig väl så kommer du automatiskt att stå närmare, le och söka ögonkontakt.