fbpx

De fem kärleksspråken – så blir du bättre på att visa uppskattning

Känner du dig uppskattad? Får du bekräftelse för allt jobb du lägger ner? Skulle du behöva mer kärlek och uppskattning?

I en undersökning gjord på 4 miljoner anställda på mer än 10.000 företag inom 30 olika industrier visar att människor som regelbundet får uppskattning är:

  • Mer produktiva
  • Är mer engagerade
  • Kommer med större sannolikhet stanna kvar på sitt företag
  • Har nöjdare kunder

(Harter, Schmidt & Killham, 2003)

Fantastiskt, eller hur! Men hur kan vi då bli bättre på att visa kärlek och uppskattning till andra människor? Och hur kan vi bli tydliga med vilket sätt vi vill ha uppskattning på? Eftersom retorik även handlar om att skapa goda relationer till andra.

Vi har olika sätt för hur vi visar (och vill ha) kärlek & uppskattning

Jag rekommenderar att du läser boken “Upptäck kärlekens olika språk” av dr. Gary Chapman. Han menar är att det finns olika sätt för hur vi ger och tar emot kärlek och uppskattning. Många vill nog ha uppskattning på alla fem sätten. Men om du tänker efter så är det nog ett eller två av de sätten som du föredrar. Och för att vi ska få en annan människa att känna sig uppskattad så bör vi visa det på deras sätt.

Boken “Upptäck kärleks olika språk” handlar framförallt om äktenskap. Men jag rekommenderar även böckerna: “Upptäck ditt barns kärleksspråk” och “The 5 Languages of Appreciation in the Workplace”.

Kärleksspråken gäller i alla relationer

De fem kärleksspråken började med att han (Dr. Chapman) tittade på äktenskap. Men det visar sig att de gäller i alla relationer, även på arbetsplatsen – gentemot kollegor och kunder. Men där kallas de för de fem uppskattningsspråken.

Jag minns en tidigare chef till mig som varje vecka tog sig tid och satte sig ner med mig för att prata om veckan som varit, mina mål och hur jag ligger till. Han var bra på att lyssna och vara närvarande. Eftersom ett av mina främsta kärleksspråk är kvalitetstid så kände jag mig uppskattad. Vad gäller barn så behöver de självklart alla fem (enligt Chapman). Men hos mina barn har jag märkt att när de framförallt får påfyllnad av Tid tillsammans och fysisk beröring & kramar så är de som mest harmoniska.

De fem (kärleks-) uppskattningsspråken är:

1. BEKRÄFTANDE ORD

Ord innebär att du helt enkelt berättar för någon hur mycket du uppskattar dem. Du kan t.ex. ge komplimanger och beröm, där du konkret beskriver något positivt om den personen.

Du kan berömma deras egenskaper eller förmågor, antingen genom att säga det eller skriva det. Professionellt kanske du ger en rekommendation eller är en referens. Självklart handlar det om kroppsspråket och tonen också, nämligen att du säger det du menar, och menar det du säger.

2. GÅVOR

Vissa människor känner sig uppskattade och visar uppskattning i form av gåvor och presenter. Men det handlar om att ge en gåva som du vet att den andra personen skulle uppskatta.

Om du vet att den du uppskattar älskar fotboll eller bio så skulle två biobiljetter eller biljetter till en fotbollsmatch vara uppskattat. Men att ge en flaska vin någon som inte gillar vin är givetvis inte är lika smart.

3. TJÄNSTER

Att erbjuda tjänster innebär att du hjälper någon med något. Som t.ex. att lösa deras problem, hjälpa dem att genomföra en uppgift eller slutföra ett projekt. Har du någon som ofta brukar ställa upp och hjälpa till när din dator krånglar?

Någon som brukar vattna dina blommor när du är borta? Någon som brukar städa och plocka undan? Då är tjänster deras främsta kärleksspråk.

4. FYSISK BERÖRING

Har du en partner så är kramar, hålla handen och massage ett sätt att visa kärlek. Professionellt är fysisk kontakt lite klurigare. Men visst, om du har en kollega till dig som har sagt att de uppskattar att få en kram när ni träffas så är det okej.

Att ta varandra i handen är fysisk beröring. Kom ihåg att området från handen upp till armbågen är mindre intima, och därmed mer okej att beröra. Medan området från armbågen och uppåt är mer intima (ju högre upp du tar), och därmed inte lika okej att beröra.

5. TID TILLSAMMANS

Tid tillsammans kan handla om att luncha, ringa och fråga hur någon mår, resa och uppleva något tillsammans. Om ni spenderar tid med varandra så handlar det om att lyssna, vara närvarande och ge den andra personen din fulla uppmärksamhet.

  • På vilket sätt behöver du mer kärlek och uppskattning på? Ta inte förgivet att andra kommer att tankeläsa dig. Utan berätta för dina närmsta vilket sätt du föredrar och fråga människor som du uppskattar om på vilket sätt de föredrar.
  • Vilka människor vill du ge mer uppskattning till? Och hur kan du göra det på deras uppskattningsspråk?