fbpx

Hur du blir mer övertygande genom att göra det enkelt för andra att välja

Tror du att det är bra med många alternativ? Vill du överösa andra med 100-tals tips? Visst, det är helt okej att göra det för att visa på din kompetens. Men när vill du hjälpa andra att ta beslut och åstadkomma resultat – så ge dem färre alternativ.

När jag och min man skulle köpa en ny tvättmaskin så märkte vi att det fanns väldigt många olika alternativ. Så vi la ner tid på att läsa om de olika tvättmaskinerna; nackdelar, fördelar, funktioner, pris etc. För att göra ett så bra val som möjligt.

Men det vi framförallt insåg var hur svårt det var att bestämma sig. Och många gånger vi drog på beslutet därför att det tog energi att bara välja. Framförallt när vi gjorde det här på kvällen efter en lång arbetsdag.

För många val kan hindra oss från att välja

Det finns något som kallas för “Paradoxen av val” (The paradox of choice, Barry Schwartz) vilket innebär att ju fler val vi har, desto mindre nöjda tenderar vi att bli med vårt beslut.

Därför att när du gör du ett val så tänker du sedan på alla andra alternativ du går miste om. För många val kan paralysera oss och hindra oss från att välja något överhuvudtaget.

Dina kunskaper och din expertis behövs för att hjälpa andra

När jag sedan skulle köpa en ny dator och även där stod inför flera olika alternativ så ringde jag istället en vän till mig som jag visste hade mycket kunskaper inom området och som jag hade förtroende för.

Han ställde några frågor till mig om vad jag skulle använda datorn till och vad som var viktigt för mig. Sedan gav han förslag till mig om vilken dator jag skulle köpa. Så skönt! Jag köpte den och har varit nöjd med valet sedan dess.

Hur kan du hjälpa andra att ta beslut?

Hur kan du, med dina kunskaper hjälpa andra att välja och ta beslut?

Om du t.ex. förmedlar kunskaper inom fotografi, hur kan du t.ex. hjälpa andra att göra rätt val av kamera? Om du är kostrådgivare, hur kan du t.ex. göra upp ett exakt kostschema för vad man ska äta för att slippa magproblem? Eller hur kan du tydligt kategorisera dina kunskaper det är lätt att hitta bland det du erbjuder?

Lägg fram olika alternativ men kom sedan med din rekommendation och förklara varför det är det.

Om du utbildar och förmedla kunskaper till andra – lär du ut exakt det de behöver veta för att nå det resultat de vill ha?

Istället för att överösa andra med 100-tals tips och idéer. Så hjälp dem att fokusera på de absolut viktigaste komponenterna för att de ska få det resultat de vill ha. Och om du erbjuder många alternativ så fundera över hur du kan hjälpa andra att välja mellan dessa alternativ.