fbpx

Visualisera för att bli en bättre talare – funkar det?

Det finns mängder med studier som visar att när du visualiserar så presterar du bättre och du mår även bättre.

När du visualiserar så föreställer du dig, för din inre blick, ett önskat beteende och tränar i tanken på hur du vill bete dig och vad du vill åstadkomma i framtiden.

För att bli säkrare när du presenterar

T.ex. om du är rädd för att prata inför andra. Då kan det hjälpa att du ser dig själv för din inre blick (utifrån publikens perspektiv) att du pratar på ett säkert och avslappnat sätt. Det gör att din nervositet kommer att minska och du kommer sen att presentera på ett mer säkert sätt.

Forskaren Tali Sharot vid universitetet i New York och hennes kollegor menar du ska visualisera och föreställa dig ditt önskade beteende så detaljerat och tydligt som möjligt.

Det gör inte bara att du lättare kommer att förändra beteendet, utan du kommer också att uppleva samma positiva känslor kopplat till det nya beteendet. Vilket i sin tur kommer att göra dig mer motiverad.

Träna i tanken

Intressant research från Cleveland Clinic säger att bara genom att visualisera ett hälsosamt beteende, som t.ex. att träna, kan ha liknande effekt som att faktiskt träna i verkligheten. 

I en annan studie fick människor som led av depression visualisera och detaljerat föreställa sig själva hur de i framtiden hade ökad optimism och mindre depression. De personerna mådde inte bara bättre, utan de positiva känslorna höll även i sig 7 månader senare. 

Även Golf-legenden Jack Nicklaus beskriver i sin bok “Golf my way” om hur han visualiserar:

“I never hit a shot, not even in practice, without having a very sharp, in-focus picture of it in my head. It’s like a color movie

Så, vad har du för mål du vill uppnå eller beteende som du vill förändra?

Testa sen att visualisera och föreställa dig det för din inre blick så detaljerat och tydligt som möjligt.