fbpx

Därför lyssnar inte vissa människor på dig…

Har du någon gång diskuterat med någon eller argumenterat för att övertyga den personen om att det du säger stämmer? Men oavsett hur bra argument du haft, så lyssnar dom inte? Det finns ett psykologiskt fenomen som förklarar allt det här. Samma fenomen kan hindra oss från att utvecklas, förändras och ta in ny kunskap.

Så i videon får du lära dig varför vissa inte lyssnar på dig och vad du kan göra åt det.

Vi ser på världen genom ett filter 

Confirmation Bias innebär att våra hjärnor tar bara in information som bekräftar det vi redan tror på. Och den ignorerar information som motsäger det vi tror på. 

Under det amerikanska presidentvalet 2008 gjordes det en studie (av Valdis Krebs) som analyserade köptrender på Amazon. De kom fram till att människor som redan gillade och röstade på Obama var samma personer som köpte böcker som målade upp en positiv bild av honom. 

Medan de som ogillade Obama och inte röstade på honom köpte istället böcker som målade upp en negativ bild av honom. Och det gällde även andra presidentkandidater. 

Slutsatsen var att vi människor köper inte böcker för informationen, utan för konfirmationen – alltså för bekräfta de åsikter de redan har. 

Vad fokuserar du på när du lyssnar på partiledardebatter?

Tänk dig själv att du tittar på en partiledardebatt och du redan har en djupt rotad politisk åsikt. Det spelar ingen roll vad de andra partierna säger, eller hur?

Du tar bara in den informationen som bekräftar det du tror på är rätt, och du ignorerar det som motsäger. Det är därför människor kan ha olika uppfattningar om vem som “vann” debatten. 

Det kan även gälla uppfattningar du har om andra människor. Om du har bestämt dig för att någon i din omgivning är på ett visst sätt – då kommer din hjärna bara ta in information som stämmer överens med den uppfattningen.

Problemet är att det här kan hindra oss från att utvecklas, förändras, lära oss nya saker och framförallt förstå andra människor bättre...

Här är två steg för vad du kan göra åt det

  • Var inte rädd för att ha fel: Det är ok att ändra åsikt! Det är bara en möjlighet att komma närmare sanningen. Att ha fel betyder att du vidgar dina perspektiv och lär dig något nytt. 
  • Ifrågasätt och motargumentera dig själv: Vad är det för information letar du efter? Vad får dig att tro på det här? Vad har du för teorier, åsikter och övertygelser som du vill bevisa? Istället för att söka efter information som bekräftar dina synpunkter – leta efter synpunkter som talar emot.

Det här handlar inte om att du ska börja tvivla på dig själv och dina kunskaper. Tvärtom, du kommer att utveckla dom och bli ännu mer säker på din sak därför att du har granskat och sett på dina kunskaper och idéer utifrån flera olika perspektiv.

Finns det något du kan ändra åsikt kring? Vad har du ändrat åsikt om? Har du t.ex. haft felaktiga åsikter om dig själv? Har du t.ex. trott att du inte har en viss förmåga eller att du inte haft potential att uppnå ett visst mål? Men genom att ifrågasätta dig själv så har du insett att du faktiskt har potentialen?

Kommentera gärna nedan.