fbpx

Hur du övertygar dig själv och andra till att förändra något – 2 steg för hur du hanterar ett vanligt hinder

Har du varit med om att du bestämt dig för att göra något annorlunda, som t.ex. att börja träna, gå upp tidigare på morgonen eller genomföra ett projekt – men sen har du ändå inte gjort det? Hur kan du övertyga dig själv till att göra något? Och hur kan du övertyga andra att ta till sig dina kunskaper?

I videon får du lära dig vad som kan hindra oss från att få saker gjort samt viktiga komponenter för hur du kan överkomma det hindret.

Nu när hösten börjar smyga sig på så är det alltid roligt att planera in något projekt, något nytt vi ska genomföra eller någon ny vana att börja med. 

En ny start är det bästa tillfället att förändras

Studier (Professor K. Milkman, Wharton school) visar att en ny fräsch start uppmuntrar människor till att förändras. En ny början kan vara:

 • Efter en semester eller ledighet
 • Måndagar – första dagen på veckan
 • En födelsedag
 • Första dagen på en ny månad
 • Ett nytt år
 • En årsdag – t.ex. bröllopsdag 
 • Något speciellt som hänt dig, t.ex. ett besked eller en insikt som triggat igång något meningsfullt
 • En flytt till ett nytt ställe 

Vad som hindrar oss att förändra något

Ett vanligt och mänskligt fenomen är dock att vi skjuter upp saker. På engelska kallas det för procrastination. Det beror på att: 

Vi föredrar omedelbar belöning framför långsiktigt resultat 

Exempel:

 • Istället för att rensa vinden – så scrollar du igenom instagram eftersom det är mer tillfredställande för stunden.
 • Du vet att du inte borde snacka skit om andra, men du gör det eftersom det får dig att känna dig lite bättre än andra för stunden.
 • Det är bra för din hälsa att ut och springa eller gå till gymmet och träna, men att sitta i soffan och titta på den där netflix-serien är mer tillfredsställande för stunden
 • Du borde ta de där morotsstavarna, men att ta den där godisbiten är kortsiktigt mer tillfredsställande.

Anledningen till att vi kanske inte gör det vi måste göra är för att det här “tillfredställande” inte kommer förrän senare. 

 • När jag sparar pengar idag så kanske jag har sparat ihop till resan – i slutet av året
 • Om jag pluggar nu, så slipper jag sitta natten innan om två veckor…
 • När jag tränar idag – så kanske jag har gått ner i vikt till sommaren...

Men vi behöver kunna avstå från kortsiktiga belöningar om vi vill nå vårt långsiktiga resultat.

En deadline får dig att göra saker eller om du har lovat någon att göra något. Men om du inte har det, utan vill bara motivera dig själv (eller andra), då finns det två saker du kan tänka på.

1. Gör det roligt

“In every job that must be done, there is an element of fun. You find the fun, and snap! The job’s a game”

Mary Poppins

Fundera över hur du skulle kunna göra det här långsiktiga/nyttiga/hälsosamma alternativet mer tillfredsställande i stunden. Hur kan du lägga till lite “socker”? 

Vad gäller t.ex. träning, så välj en träningsform du gillar, välj att lyssna på en spännande ljudbok samtidigt eller lyssna på musik du gillar. Du kan ha en kompis som du älskar att träffa men som du bara hinner träffa när ni tränar. 

När du kommit igång med träningen och märker vilken endorfin-kick det ger så kommer de flesta träningstillfällena bli tillfredsställande för stunden:) 

2. Gör det enkelt

När något är svårt och komplicerat att komma igång att göra, så kan vi dra oss för att göra det.

Om du t.ex. vill träna mer, se till att göra det enkelt att träna. Se till att lätt ha tillgång till dina träningskläder och förbered genom att lägga fram dina träningskläder innan.

Gör det enkelt för andra att ta till sig dina kunskaper

Hur kan du göra det enkelt för andra att ta till sig dina kunskaper? T.ex. gör en video som gör att de kan repetera dina kunskaper lättare. Eller gör det enkelt för andra att ladda ner ett dokument med sammanfattningar av det du sagt. 

Visst, vissa saker är varken roliga eller enkla att göra, men vi gör det i alla fall. Pga av att vi har deadlines, ett väldigt fokus på det långsiktiga målet etc. 

Men fråga dig själv och kommentera gärna: Är något du VET att du har svårt att göra, komma igång med eller svårt att slutföra Hur kan du göra det roligare och enklare för stunden?