fbpx

Har du haft någon som gett dig en negativ eller obehaglig känsla? Någon som förminskat dig? Varit självupptagen och dålig på att lyssna? Beter sig som att det bara är deras behov som betyder något? Nedan kommer du få veta hur du identifierar och bemöter en narcissist. 

Jag har alltid varit intresserad av psykologi, varför människor säger det de säger och varför vi gör det vi gör. För ett antal år sedan så stötte jag på två personer i mitt liv som jag inte alls förstod. Jag hade aldrig varit med om något liknande.

I samband med det så snubblade jag över en bok om narcissism. Och där fanns alla svaren. Nu förstod jag exakt varför de här personerna hade betett sig på det här sättet. Det var en oerhörd lättnad. Det fick mig att läsa fler böcker i ämnet. 

Bl.a.

Men den boken jag tycker är heltäckande och som givit mig mest förståelse för narcissister och narcissism är boken “‘Don’t You Know Who I Am? av Ramani Durvasula (Licensierad psykolog och professor i psykologi).

Nu när det snart är det amerikanska presidentvalet, så är det också passande att prata om narcissism. Dr Ramani skriver dessutom att det finns fler amerikanska presidenter som klassats som narcissister. 

Olika typer av narcissister

Psykologer har identifiera olika typer av narcissister. Deras narcissistiska sida yttrar sig på olika sätt. Vi har t.ex. den traditionella/klassiska narcissisten – den karismatiska, utåtriktad och verbala.

Men det finns även dolda narcissister. Deras narcissism uttrycks mer i att de är låga, deprimerade, mer återhållsamma och introverta. De utövar martyrskap, passiv aggressivitet och subtila förolämpningar.

Vad som kännetecknar en narcissist

Alla de här komponenterna som jag nämner nedan grundar sig i en osäkerhet. I grund och botten mår narcissister inte särskilt bra.

Även du som INTE är narcissist kan ha gjort eller sagt något som påminner om nedan. Men skillnaden är att en narcissist gör det regelbundet och på ett mer extremt sätt.

De har ett starkt behov av uppmärksamhet och kräver att andra ska beundra dom

Narcissister älskar att vara i centrum (den klassiske) och lyckas alltid få konversationen till att handla om dem själva. De är beroende av vad andra tycker om dem.

Det kan göra att de t.ex. är beroende av sociala medier. Ett “gilla” på deras instagram-bild kan vara som kokain för dem. 

Visst, du kanske också bryr dig om vad andra tycker om dig. Men problemet är att narcissister mår dåligt om de inte får den här uppmärksamheten eller är i centrum. Därför har de behov av att ofta prata om sig själva, sina prestationer och vad de har åstadkommit. De överdriver gärna sina prestationer och talanger. 

Avundsjuka

Narcissisten blir lätt avundsjuka på andra. T.ex. om en kollega eller en partner skulle få uppmärksamhet, komplimanger eller beröm. Visst, kan vi alla vara avundsjuka på andra. Men narcissisten uttrycker det genom att trycka ner personerna de är avundsjuka på. 

Det innebär att de pratar negativt bakom ryggen, kan utesluta och vara elak mot den personen på ett mer eller mindre subtilt sätt. 

Den dolda narcissisten är den som sitter och kritiserar och skriver elaka kommentarer på nätet, istället för att själva uppnå sina drömmar. De sitter och pratar om hur de skulle ha gjort det mycket bättre, men de skulle aldrig själva ge sig på att försöka.

Brister i empati

De bryr sig egentligen inte om vad andra människor känner, tänker, tycker eller behöver. De kan intellektuellt förstå att någon blev t.ex. sårad eller upprörd. Men de känner inte empati på samma sätt som andra. Det gör att de är t.ex. dåliga på att lyssna. 

Jag vet att det inte är lätt att veta vad man ska säga i alla lägen. T.ex. om nån har förlorat någon eller blivit av med jobbet. Men empati innebär inte att du säger rätt saker, utan att du känner med den personen. 

Narcissister kan vara hjälpsamma, men bara i manipulativt syfte. Så får du hjälp av en narcissist, var beredd på att visa tacksamhet och betala tillbaka under en väldigt lång tid.

Manipulativa

De utnyttjar och drar fördel av andra. Narcissisten manipulerar situationer och människor i syfte att få det de vill ha. Och deras brist på empati gör att de inte bry sig om någon blir sårad eller illa berörd av manipulationen.

Projektion

Projektion är en primitiv försvarsmekanism. Narcissisten vill inte erkänna sina svagheter vilket gör att de tillskriver andra personer dessa egenskaper för att försvara sin självbild. Det kan t.ex. innebära att om en narcissist ljuger kan hen istället anklaga andra för att ljuga.

Ytliga

De är väldigt ytliga – allt handlar bara om hur de uppfattas av andra. Det är väldigt mycket fasad men inte så mycket bakom det. Deras rykte är otroligt viktigt. Så det spelar roll vilka människor de associerar sig med. 

Grandios/uppblåst självbild

De har en grandios uppfattning av sig själva. De ser sig själva som bättre, viktigare, mer speciella och unika än andra. Därför förväntar de sig att bli behandlade därefter och vill t.ex. få specialbehandling. De tycker att de är smartare, att de har rätt och att de vet bäst. 

Detta gör att de är väldigt känsliga för kritik, trots att de själva gärna kritiserar andra.

De förvränger (förnekar) din verkligheten

De förnekar din verklighet. Det innebär att du kan gå ifrån ett samtal med dem och tänka att det är du som är knäpp. 

Det kan innebära att om du pratar med en narcissist och säger “Jag blev ledsen när du sa så” så kan de bara totalt förneka och säga t.ex. “Nej, så har jag inte sagt” eller “Det var du som tvingade mig att säga så”, “Nej, det är bara din tolkning”.

Det gör att du blir förvirrad och undrar om det kanske istället är DU som har missuppfattat allt och du börjar istället lägga skulden på dig själv.

De har svårt att kontrollera känslor

De kan bli arga väldigt snabbt. Framförallt när de inte får som de vill, om de får kritik (även konstruktiv feedback) eller om deras rykte står på spel.

Den dolda narcissisten är passivt aggressiv. De ger dig hintar och pikar för att du ska känna skuld och få dåligt samvete. 

Hur du hanterar dem

Du kan behöva gå i terapi

Om du har levt med en narcissist som påverkat ditt självförtroende väldigt negativt så kan du behöva gå i terapi.

Fly därifrån

Om du har personer i din närhet, mer bekanta som är narcissister så mår du bäst av att undvika dem så mycket som det går. Dr. Ramani säger att hon har aldrig varit med om att narcissister kan gå från att vara narcissister till att inte vara det.

Bli fascinerad istället för att irriterad

Om du inte kan eller vill fly undan narcissisten, p.g.a. att du vill umgås med andra personer som finns runt narcissisten (t.ex. kollegor, släkt eller vänner). Så välja istället att luta dig tillbaka, beskåda dem och bli fascinerad istället för irriterad. Därför att bli irriterad tar mer negativ energi.

Lägg energi på andra människor

När du har identifierat att en person i din närvaro är narcissist, så försök helst att inte tänka på dem. Undvik att lägga mental energi på dem. Därför att bara tanken på narcissister kan dränera dig på energi.

Påminn dig om att majoriteten av människor där ute är inte narcissister. Utan majoriteten av människor därute är empatiska och kärleksfulla människor – så lägg din mentala och fysiska energi på dem istället!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen