fbpx

Skapa talarförebilder och kommunicera bättre genom att inte vara dig själv?

Är du trött på att höra tipset “var bara dig själv” när du ska spela in en video eller hålla en presentation? För det har inte hjälpt dig. För om du är osäker, trött eller otydlig så vill du inte vara dig själv – just då. Utan du vill vara den bästa versionen av dig själv.

Därför gjorde några forskare ett experiment genom att be personer att INTE vara sig själva när de skulle prata inför andra. Utan de skulle istället föreställa sig att de var Steve Jobs (grundaren av Apple)

Han ansågs vara en fantastisk presentatör (finns en bok om det).

Och vad var resultatet?

De blev bättre presentatörer! De använde medvetet mer ögonkontakt, fick en bättre röst, mer volym och tydligare gester. 

Den här övningen förbättrade deras kroppsspråk så mycket att forskarna rekommenderar att “Skapa talarförebilder” som ett av de snabbaste sätten att vässa sin presentationsteknik

Visst, sen är jag, generellt sett, en förespråkare av att du ska vara dig själv. Du ska ju inte kopiera andra. Men kom ihåg att…

Du efterliknar redan omedvetet hur andra pratar och kommunicerar

Ett exempel utifrån det är studier vid Dartmouth and Ohio State som visar att när du t.ex. blir involverad i en film, bok eller serie så börjar du omedvetet efterlikna huvudkaraktärens egenskaper och attityder.

Så vilken Netflix-serie du har tittat non-stop på? Planera vad du vill påverkas av. Mer om positiva påverkare får du lära dig om i webbkursen pathos-effekten.

Så, vem har du som förebild? Vem blir du inspirerad av? 

Testa att inför nästa presentation, föreläsning, inlägg, mail, text, samtal – att du skulle prata som den här personen. Gå in på TED.com, podcasts eller youtube och leta upp inspirerande talare.

Några talar-förebilder

Brene Brown: Äkta, ärlig, genuin

Simon Sinek: Närvaro, inlevelse

Så, när det kommer till skriva, prata, kommunicera i något sammanhang – vem har du som förebild?