fbpx

5 steg för hur du utvecklas och lär dig (och andra) nya saker

Vill du få andra att ta till sig dina kunskaper och lära sig det du förmedlar? Vill du själv utvecklas och fördjupa dina kunskaper? I videon får du lära dig 5 steg för hur du lär dig (och andra).

Alla böcker, kurser, seminarier, inspirerande inlägg funkar bara om du använder kunskapen. Om du inte använder den så är det bortkastat.

Ställ in siktet

När du vet exakt vad du vill lära dig så kommer din hjärna börja leta efter information som hjälper dig dit. Du kan också koppla det du lär dig till en specifik situation och börja använda den direkt.

När du vet varför du vill lära dig något, blir det mer meningsfullt och du blir mer motiverad till att lära dig det.

“Jag är bra på att multitaska”

Har du hört någon säga det stolt om sig själv?

Problemet är att vi inte lär oss inte lika effektivt när vi multitaskar. För våra hjärnor kan inte fokusera på flera saker samtidigt. Lägg istället fokuserad tid, ca 30-90 min, på det du vill lära dig.

För du behöver ägna fokuserad tid åt en uppgift för att lära dig bättre. Fokuserad tid innebär inte att ha mobilen bredvid plingandes eller datorn fylld med flikar. Utan det handlar om att ta bort alla distraktioner och lägga undan mobilen helt.

Studier (Priceton University) visar att när du har stökigt och rörigt runt omkring dig, och mycket som konkurrerar om din uppmärksamhet, så ökar det dina stressnivåer och inlärningen försämras.

Hur mycket minns du från 2-dagars kursen förra året?

Repetition är viktig för att vi ska minnas det vi lär oss. Tänk på den senaste faktaboken du läste eller en tvådagarskurs du deltog i. Hur mycket kommer du egentligen ihåg? Förmodligen inte lika mycket än om du hade repeterat det du lärde dig.

Därför är det viktigt att ge andra tillgång till dina kunskaper så de kan repetera det du sagt. Du behöver också pauser mellan repetitionerna för att lära dig bäst. Istället för att trycka in all inlärning vid ett och samma tillfälle, behöver du andrum för att kunna reflektera däremellan.

En studie från bland annat Harvard Medical School visar att överbelastning av kunskap försämrar din mentala förmåga. Att repetera kunskap med mellanrum skickar signaler till hjärnan att det är viktigt och hjärnan ska förvara det i minnet.

Bli obekväm

Att lära sig nya vanor och förmågor är inte särskilt bekvämt eftersom hjärnan ska bygga upp nya nervbanor och du ska gå utanför din komfortzon.

Problemet är att när vi blir obekväma kan risken vara att vi stannar upp och går tillbaka till gamla vanor.

Men ge inte upp! Fortsätt att vara obekväm. När du väl har varit utanför din komfortzon tillräckligt mycket, kommer detta att bli din nya komfortzon och du har expanderat den.

Lär andra

Professorn Barbara Oakly säger att när du förenklar och förklarar dina kunskaper för andra, får du en själv djupare förståelse för ditt ämne.

Att ta en idé från ditt huvud, sätta ord på den och förklara den så att andra människor förstår, ger en helt annan nivå av förståelse och inlärning.

Hitta tillfällen där du kan lära andra. Både för att bidra med dina kunskaper. Men även för att fördjupa dina kunskaper ännu mer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *