fbpx

Hur du kommunicerar med självförtroende

Om vi tror på oss själva och det vi har att säga, så har också människor lättare för att tro på det vi säger. Däremot är det inte lätt att känna sig säker i alla lägen, framförallt då vi upplever att mycket står på spel. Som t.ex. ett avgörande kundmöte eller en viktig presentation. Så här får du fem enkla men effektfulla tekniker på hur du medvetet kan stärka ditt kommunikativa självförtroende.

1. Ha ett tydligt syfte

Var tydlig med vad det är du vill uppnå med samtalet/presentationen. Vad är det du vill ska hända efter att du har pratat? Ska du t.ex. ha bokat ett möte, fått ett avtalunderskrivet. Förutom att du blir tydligare med vad du vill, så flyttar du även all din energi (nervositet) mot ett bestämt mål. Du börjar fokusera på vad du vill uppnåistället för hur nervös du är.

2. Ha tillförlitlig information

Det känns tryggt att vara förberedd på vad man ska säga. Men det är även tryggt att veta att du kan ge bra skäl till att det du säger faktiskt stämmer. Förbered dig på att få frågan: vad grundar du den här informationen på? Kan du då hänvisa till någon tillförlitlig källa? Du blir lugnare om du vet att du har svar på tal om varför man ska tro på det du säger.

3. Planera klädvalet

Att vara bekväm med det du har på dig kan undanröja en del nervositet. Ta reda på eventuell klädkod för sammanhanget och använd kläder du verkligen känner dig bekväm i. Prova dem några dagar innan för att kontrollera att allt ser bra ut och låt dem hänga helt redo samma dag du har mötet. Ingenting är mer stressande än att springa runt och leta efter ditt favoritskärp i sista sekunderna.

4. Tänk på kroppsspråket

Hur du använder kroppsspråket påverkar hur du känner dig. Vissa delar kan du tänka medvetet på utan att det ser onaturligt ut. Om du ler, sträcker på dig, har stadig ögonkontakt och tar djupa andetag, så kommer du inte bara att se säkrare ut, du kommer även att känna dig säkrare.

5. Analysera – men älta inte

När vi är nervösa kan vi döma oss själva hårdare. Vi börjar analysera exakt vad vi sa, hur vi sa det och vad vi borde ha sagt och gjort istället. Anledningen är för att vi tror att det hjälper oss att inse vad vi gjorde fel så vi kan rätta till det till nästa gång. Men att vara hård och kritisk mot sig själv får oss bara att må dåligt. Om du tolkar dina muntliga framföranden som katastrof, då kommer du bara bli mer nervös nästa gång du hamnar i en liknande situation. Om du upptäcker att du börjar bli för kritisk mot dig själv, fokusera då omedelbart på något annat, som t.ex. att skriva ner vad du gjorde bra istället.