fbpx

Övertygande ord – 5 ord som påverkar andra och dig själv på ett positivt sätt

Dina ord påverkar handlingar och beteenden hos andra. Medvetet eller omedvetet. Så hur kan du påverka andra (och dig själv) till att göra något? Som att hjälpa till, engagera sig, klicka, läsa, lyssna och agera på ett visst sätt. I videon får du 5 ord som övertygar.

Vill du ha något nytt?

Nyheter aktiverar hjärnans belöningscentrum. T.ex. när deltagarna i en studie (B. Wittman) fick alternativ som baserades på nyheter så frigjordes dopamin. Vi gillar det som är nytt, ny information, nya metoder, nya kunskaper, nya inlägg, nya meddelanden.

Så om du har något nytt att erbjuda så säg det. Men se till att ha grund för det du säger.

Retorik är konsten att övertyga. Och tomma ord är inte övertygande.

/Gabrielle Salander

Använd orden “därför att…” eftersom du blir mer övertygande.

Studier av socialpsykologen Ellen Langer visar att du blir mer övertygande när du ber någon att göra något och använder orden “Därför att..” eller “eftersom..” och ger en anledning till varför de ska göra det. Därför att vi vill veta varför vi gör det vi gör. 

Du är i centrum

Varför är ordet “du” övertygande? Jo, för att det handlar om dig. Din hjärna reagerar positivt när någon pratar om något som berör dig.

Så när du pratar direkt till någon så använd ordet “du”, inte på något överdrivet sätt. Utan mer för att få det du pratar om att handla om den du riktar dig till (Burnkrant and Unnava, from Ohio State University)

Om du vill bli mer övertygande då kan du göra det här…

Vill du övertyga dig själv till att göra något? Du kanske har något nyårsmål som du vill övertyga dig själv till att genomföra. T.ex. träna mer,  läsa mer böcker.

Bara att säga att du ska göra det, gör dig inte alltid benägen till att göra det.

Men när en grupp fick formulera deras intention med “Om / När… då…” då ökade det sannolikheten att de gjorde det. I en studie ökade det sannolikheten att de gjorde det från 55% till 79%.

Det handlar om att planera när du ska göra något och exakt vad.

Året 2022 har varit ett annorlunda år. Men vi har i alla fall lärt oss något.

Ordet “Men” kan hjälpa dig att vända något negativt till något positivt. I en studie av (av psykologerna S. Murray & J. Holmes) intervjuades personer om deras partners positiva och negativa sidor. De följde sedan paren under ett år för att se vilka som höll ihop och inte. 

Det som skilde de framgångsrika paren från de inte så framgångsrika paren var att när de pratade om sin partners brister så använde de ordet “men”.

Ordet “men” reducerade det negativa i bristerna.

Så genom att själv nämna bristerna i ditt förslag är du ärlig. Men genom sen att använda ordet “men” gör att du kan vända det till något positivt.

2 reaktioner på ”Övertygande ord – 5 ord som påverkar andra och dig själv på ett positivt sätt”

  1. Så intressant – Tack! Jag önskar DIG en fin dag därför att fina dagar är bra eftersom de gör oss glada 😉

Kommentarer är stängda.