fbpx

Hur du använder bilder för att nå ut med ditt budskap (hemsida, video el powerpoint) – få 4 sätt

Oavsett vad du använder för visuellt medel (powerpoint, pdf, video, hemsida) så påverkar dina bilder andra människors känslor och beteenden. Så få 4 sätt för hur du kan använda bilder för att förtydliga ditt budskap.

Se mer i videon om du hur förstärker ditt budskap med rätt bilder.

4 saker du kan tänka på

1. Hur kan du förtydliga med bilder

Studier visar t.ex. att studenter lär sig mer när de får något presenterat med bilder och ord, än med bara ord. (Richard E. Mayer, 2008)

Så planera hur du kan använda bilder för att illustrera något. T.ex. ha med en ikoner som förtydliga det du vill ha sagt. Använd t.ex. gratis-tjänster som Canva och Unsplash för att hitta bra bilder.

Din hjärna uppfattar bilder snabbare än ord. Så snabbt som 13 millisekunder (Anne Trafton, MIT News, 2014) Vilket innebär att de bilder som finns runt omkring dig påverkar dina känslor och beteenden.

Ladda ner gratis bilder på t.ex:

  • Canva
  • Unsplash

2. Rörliga bilder

Har du suttit själv och jobbat och sen reagerat på något som plötsligt rört sig? T.ex. en person som går förbi, en fågel utanför fönstret…

Det som rör sig så fångar din uppmärksamhet.

Så hur du kan du t.ex. använda mer rörligt material för att nå ut, som t.ex. video? I dina presentationer, inlägg eller på din hemsida?

Använd t.ex:

  • Videos du filma själv (med mobilen)
  • Filmer från Youtube eller vimeo
  • Ladda ner gratis videos på t.ex. pexels.com

3. Vi gillar ansikten

Gillar du inte att se dig själv på bild? Påminn dig själv då om att andra gillar att se dig på bild.

Vi är människor är programmerade att gilla att se ansikten. Så hur kan du humanisera din hemsida, dina inlägg, dina powerpoint-bilder, dina annonser – genom att ha en bild på dig / ditt ansikte.

4. Bilder som framkallar känslor

Om du t.ex. föreställer dig själv för din inre blick att du ligger och solar på en strand. Då kommer det att göra dig mer avslappnad och varm.

Vad framkallar dina bilder för känslor? Vad är det för känslor du vill förmedla och hur kan du använda bilder för att förmedla de känslorna?

Det är klart att människor inte vill känna sig påtvingade att känna och göra på ett visst sätt. Men eftersom bilder och ord påverkar känslor, inlärning och beteenden så behöver du funder över hur du kan använda bilder mer medvetet.

Hur kan du använda mer bilder för att förtydliga ditt budskap? På din hemsida, i dina videos eller i en presentation?

Hur kan du använda bilder för att förmedla de rätta känslorna? (Utan att det blir för klyschigt)