fbpx

Avundsjuk? Hur du hanterar din avundsjuka och slutar jämföra dig med andra (4 steg)

Brukar du jämföra dig med andra? Kan du kanske känna dig avundsjuk för att någon har något som du skulle vilja ha eller har gjort något som du skulle vilja göra? I så fall är du inte ensam. Så i den här video går vi in på hur du kan hantera din avundsjuka och sluta jämföra dig med andra.

Det är lättare idag att jämföra oss med andra pga att vi har sociala medier och internet generellt.

Men att jämföra sig med andra skapar avundsjuka, det kan få oss att börja tvivla på oss själva och det påverkar självförtroende negativt.

Så i videon får du fyra sätt för hur du hanterar din avundsjuka och sluta jämföra dig med andra.

1. Använd avundsjuka på ett konstruktivt sätt

Du väljer vad du vill tro på

Du kan se på avundsjuka på två olika sätt. Den destruktiva och den konstruktiva avundsjukan. 

Den destruktiva avundsjukan är den missunnsamma. Det är när du inte unnar den andra personen den här framgången eller tycker att de inte förtjänar det.

Egentligen grundar det sig i en tanke om att det är bara är en som kan vinna – eller att framgång, resurser och pengar är begränsat. Du tror att om någon åstadkommer något så kan du inte åstadkomma det. Men det stämmer inte.

Du väljer vad du vill tänka och tro på…

Välj den mer den konstruktiva avundsjukan. Det är den inspirerande avundsjukan. Du tittar på någon och blir inspirerad och tänker att

  1. Du vet vad du vill. Du vill ha samma sak som den du är avundsjuk på.
  2. Du ser att det är möjligt att ha/få det: Du tänker att “Wow, kan hon så kan jag”. Andra visar på att det är möjligt att få det här, vilket innebär att du också kan få eller ha det här.

Så avundsjuka behöver inte vara något negativt – så längen den är konstruktiv och inspirerande.

2. Minska tiden du spenderar på sociala medier

Sociala medier är som bäddat för att jämföra sig med andra.

Studier visar att tiden du spenderar på sociala medier ökar depression, avundsjuka och minskar välbefinnandet (läs mer i hjärnbalans av Katarina Gospic)

Kom ihåg att det du ser i sociala medier där är bara toppen av isberget. Många gånger lägger människor oftast ut det bästa från deras liv. Men vi människor har det som är där emellan också.

När du jämför dig med andra så gör vi det oftast med den där lilla toppen av isberget. Vilket inte är en sanningsenligt.

Om du har en tendens att  – av ren nyfikenhet gå in på vissa hemsidor, bloggar, facebook-sidor – och du mår skit efteråt – så bestäm dig för att sluta. Du kan t.ex. blockera vissa hemsidor eller ta bort vissa appar från din mobil.

3. Fokusera på dig själv och dina mål

Så vad gör du istället. Nu när du inte läser om andras liv och vad dom gör.

Ok, så din hjärna kan inte fokusera på två saker samtidigt. Du kan antingen gå runt och tänka på vad alla andra gör, läsa om deras liv, titta på deras instagram-bilder. Eller så kan du flytta fokuset från andra – till dig själv, ditt liv och vad du vill uppnå.

  • Skriv ner dina mål och vad du vill uppnå och vad du värderar.
  • Skriv ner hur du vill spendera din tid – vad som får dig att må bra.

Kom ihåg att när du säger ja till en sak (att uppnå ett visst mål) – så säger du nej till en annan.

Jag minns t.ex. när jag var yngre och pluggade på högskolan, och jobbade extra så hade jag inte lika mycket pengar som en vän till mig som istället för att plugga valde att jobba på heltid.

Jag hade kunnat bli avundsjuk på att hon då kunde gå ut och äta, åka på resor – men jag påminde mig om mitt långsiktiga mål att ta min examen och arbeta med det som jag tyckte var meningsfullt.

Så om du är på väg att bli avundsjuk på det andra gör – Påminn dig själv om det alla andra gör kanske inte leder dig till dina mål, det du vill uppnå eller tillfredställer dina värderingar.

4. Var medveten om dina unika styrkor & din unika personlighet

Låt säga att du jämför dig med människor som har samma utbildning som du.

Då är saken är den att – ingen delar din unika genetiska sammansättning. Vi kan egentligen inte riktigt jämföra oss med andra! Därför du är fullkomligt unik i din personlighet, sammansättning av egenskaper, styrkor, uttryckssätt, attityder och värderingar.

Ingen är som du. Hur klyschigt det än låter så är det sant.

Även fast andra har liknande kunskaper/utbildning som du – så förmedlar du dom på ett unikt sätt; andra exempel, annat perspektiv, andra erfarenheter, annan personlighet, bakgrund och med ditt unika uttryckssätt – vilket gör att du tillför och bidrar på ett helt unikt sätt.

Skriv eller kommentera vilken siffra eller siffror du kommer fokusera på för att hantera din avundsjuka och sluta jämföra dig med andra.

  • Använda den inspirerande/konstruktiva avundsjukan
  • Minska tiden på sociala medier
  • Skriv ner dina mål och vad du vill upp nå
  • Bli mer medveten om mina unika styrkor och mitt unika sätt att uttrycka mig