fbpx

Jämför du dig med andra på ett negativt sätt? Så hanterar du det

Sociala medier är perfekt om du vill nå ut med dina kunskaper och idéer. Men det kan också ha en del negativa effekter. Nämligen att det gör det lättare för dig att jämföra dig med andra på ett negativt sätt.

Hur mycket tid spenderar du på sociala medier? Så fort du vaknar? Innan du går och lägger dig? När du står i kassakön? Varför gör du det? För att du är nyfiken, det får dig att må bra eller för att du är rastlös?

I en studie (Journal of Experimental Psychology, 2018) fann de att användning av sociala medier i mer än 30 minuter per dag kan leda till en ökad risk för depression och ensamhet. 

Eftersom människor jämför sina liv med den idealiserade presentationerna som många människor gör på sociala medier. Vilket skapade känslor av otillräcklighet och missnöje.

En annan studie (“Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking”, 2015) visade att överdriven användning av Facebook var korrelerad med en ökad känsla av avundsjuka och nedstämdhet.

Och om du även har sett dokumentären “The social dilemma” så vet du vilka fler effekter sociala medier kan ha.

Så här är 5 steg för hur du kan sluta jämföra dig med andra.

1. Jämför dig bara med dig själv (och inte med en förskönad bild)

Livet går upp och ner för alla människor. Det är både toppar och dalar. Det är oftast inte svackorna människor lägger upp på sociala medier, utan topparna. 

Människor visar upp sina bästa sidor och sina bästa stunder. Vilket gör att det inte är en rättvisande bild av människors liv.

Och hur nöjd du är med vad du åstadkommit beror många gånger på vad du jämför dig med

I en studie gjord på olympiska atleter kom de fram till att Bronsmedaljörer var gladare än Silvermedaljörerna. Varför? Jo, det berodde på att vad de jämförde sig med. Silvermedaljörerna jämförde sig med att de hade kunnat få guld. Medan bronsmedaljörerna jämförde sig med att de de hade kunnat bli utan medalj (David Matsumoto, San Francisco State University, 2006)

Så jämför dig bara med dig själv. Du kan heller inte jämföra dina värderingar med någon annans värderingar.

2. Gör det mindre tillgängligt

Ta bort notiserna från sociala medier. Notiser hindrar dig för övrigt från att vara produktiv eftersom det distraherar dig. Och från att vara närvarande med vänner och familj. 

3. Välj ditt humör när du tittar & läser

Tänk dig att du är på jobbet och är superstressad. Du går snabbt in på facebook och ser några vänner som lagt upp semesterbilder. Det kan då påverka hur du uppfattar det som står eftersom det blir en kontrast i ert tillstånd

Men du kan egentligen inte jämföra ditt rastlösa tillstånd med någons för tillfället partymood eller semestermood (Eller tvärtom).

Så välj ditt tillstånd när du går in och tar till dig något i sociala medier. Ha ett tydligt fokus med varför du går in och läser det som står där.

4. Undvik sociala medier – när du vaknar och när du går och lägger dig

Studier visar att vad du konsumerar precis när du vaknar och precis när du går och lägger dig kan påverka ditt humör extra mycket. Dr. Michael Breus, PhD, DABSM, FAASM, Clinical Psychologist, Sleep Medicine Expert

Sätt en regel för dig själv att åtminstone inte titta på sociala medier precis när du vaknar eller precis innan du går och lägger dig.

5. Följ bara personer som får dig att må bra

Du har kontroll över vad du vill se och människor du följer. Gå igenom din lista och fråga dig själv om du verkligen mår bra av det du ser. Om svaret är nej, så ta bort det. Ge plats för innehåll som inspirerar, utvecklar dig och får dig att må bra.

Minska alla tillfällen att jämföra dig med andra på ett negativt sätt. Vi är alla på olika platser i livet, vi värderar olika saker så vi lägger tid på olika saker. Så fokusera på din egen utveckling och dina egna framsteg.