fbpx

Ditt Digitala Kroppsspråk – 5 signaler att ha koll på

Visste du att du hade ett digitalt kroppsspråk? Det handlar om alla icke-verbala signaler som du sänder ut i mejl, sms, på bild och på video.

Det kan innebära allt från: Färger, former, skiljetecken, emojis, kroppsspråk och ansiktsuttryck.

Det digitala kroppsspråket är extra viktigt nu när många jobbar på distans och en stor del av vår kommunikation sker digitalt. Fysiska möten ersätts av chattar, mejl, videomöten och mängder av bilder och videos läggs upp i sociala medier.

Det kan lätt uppstå ett glapp mellan hur du tror att du uppfattas och hur du faktiskt uppfattas. Därför är det bra att bli medveten om vilka signaler du sänder ut så att de stämmer överens den du är.

Första Intrycket – Fysiskt och Digitalt

När du träffar andra fysiskt har du säkert fått klassiska råd som att le, ha ett fast handslag, öppet kroppsspråk och ögonkontakt.

Men vad ska vi tänka på nu när första intrycket ofta sker digitalt?

Vän eller Fiende?

När vi ser någon först första gången bedömer snabbt om den är en vän eller fiende. Det sker omedvetet, våran hjärna bedömer om någon vill oss väl eller inte.

Därför kan t.ex. ett leende vara bra eftersom det visar tydligt att du vill den andra väl. Så om du har möjlighet att le på t.ex. din profilbild så gör gärna det. Så länge det är äkta och passar sammanhanget.

Även om du inte visar tänderna, kan ett subtilt leende i ögonen fortfarande synas.

Skapa mer förtroende genom att synas

Bara att synas kan skapa förtroende. Vi lyssnar mer på människor vi känner igen eftersom igenkänning skapar trygghet.

Så bara att visa dig själv på bild eller video gör det lättare för andra att få ett positivt intryck av dig.

Vill du lära dig mer om digitala signaler? Se webbkursen VideoSmart. Eller om du vill lära dig mer om kroppsspråk i fysiska möten och presentationer, se Retoriksmart Presentation.

Vilka av de 5 signalerna som du lärde dig i videon gjorde dig extra uppmärksam?