fbpx

Fyra saker du bör undvika under en presentation

Har du någon gång blivit uttråkad under en presentation? Sådana presentationer vill vi helst slippa, eller hur? Om du själv ska hålla en presentation så bör du undvika de här fyra sakerna för att slippa tråka ut andra.

1. Dumpa information

Ett problem som många har när de ger presentationer är att de vet inte vad de ska säga, så de säger allt de vet.

Sedan dumpar de fakta efter fakta samtidigt som de läser innantill på sina Powerpoint-bilder. Varför?

Jo, därför att de inte tog sig tid att sitta ner och tänka ut:

  • Vad syftet med presentationen är
  • Vad publiken verkligen behöver veta och varför de ska bry sig?

Så håll dig till syftet, dina viktigaste huvudpunkter och sålla bort irrelevant information genom att ställa dig själv frågan ”Vad tjänar min publik på att höra det här?”.

2. Monotoni

Enligt molekylärbiologen John Medina så blir våra hjärnor lätt uttråkade, framförallt om något är monotont. Så om du bara presenterar fakta så kommer publiken checka ut mentalt efter ca 10 min.

Nyckeln till att behålla intresset är variation. Och eftersom det oftast är fakta och siffror som presenteras så behöver du variera med något emotionellt som t.ex. intressanta bilder, diskussionsfrågor, berättelser/anekdoter, demonstrationer eller videoklipp för att behålla åhörarnas intresse.

Givetvis ska allt vara relevant till ämnet. Om du dessutom är engagerad och tror på det du säger, så kommer du även ha mer variation i ditt kroppsspråk och ditt tonfall när du pratar vilket också blir mer intressant att lyssna på.

3. Bulletpoints

Kom ihåg att din publik inte kan läsa och lyssna samtidigt – och det inte sker exakt samtidigt. Så om du har mycket text på dina Powerpoint-bilder blir det svårt för publiken att ta till sig det du säger.

Använd istället nyckelord och framförallt bilder för att illustrerar det du vill förmedla. Det tar lite mer tid att skapa en Powerpoint presentation utan bulletpoints. Men det är värt det i slutändan! Eftersom din publik kommer att förstå, minnas och uppskatta din presentation mer.

4. Att bara förmedla fakta (inte åsikter)

Det kan vara tryggt att bara förmedla fakta därför att det inte finns någon som kan säga emot dig eller tycka annorlunda.

Men eftersom det är du som är experten så är publiken också intresserad av att höra vad du tycker, dina slutsatser och dina insikter eller rekommendationer.

Publiken kommer att vara tacksam över att du tolkar fakta åt dem. Du blir dessutom tydligare och mer intressant när du visar att du är en människa av kött och blod som också har synpunkter och åsikter och inte bara är en faktarobot.